
Lubelskie Słoiki to plantacja chili i przetwórnia zrodzona z miłości do ostrości.
Produkują kraftowe ostre sosy z papryk, które sami uprawiają - a uwierzcie, jest tego trochę!
(byliśmy, widzieliśmy na własne oczy!).
Lubelskie Słoiki stawiają na ogromną różnorodność odmian, a swoje produkty kierują w szczególności do miłośników ostrej kuchni. Ich przewagą są bardzo złożone, niezwykle wręcz dopracowane kompozycje, o jakich wcześniej Wam się nie śniło!
Ich sosy mają bardzo limitowany nakład i zmieniają się co roku!
Przeprawa przez Mekong bardzo nas zaskoczyła! To sos, który jest tak intensywny i tak świetnie przyprawiony, że przestaniesz potrzebować innych dodatków w potrawie. To polski sos, a wydaje się tak autentyczny, jakby faktycznie pochodził z dalekiej Azji! To wszystko za sprawą połączenia najwyższej jakości przypraw: galangalu, dzikiego imbiru, kardamonu i liści limonki kafir z fermentowanymi superhotami. Uwaga, jest ostro!
Takiego sosu jeszcze nie jedliście - jeśli kochacie autentyczne smaki, Przeprawa przez Mekong to będzie SZTOS!
Słowo od twórców, bo to oni najlepiej są w stanie oddać ducha tego sosu:
"To bardzo charakterystyczny, piekielnie ostry, wytrawny sos, bazujący na fermentowanych, zielonych „superhotach”. Wypełniony „pod korek” aromatem khmerskich przypraw takich jak galangal, dziki imbir, kardamon leśny, kafir…
Propozycja radykalna, dzika i nade wszystko nie typowa…
Najpierw poczujesz korzenne, trawiaste, świeżo cytrusowe nuty, później słono-kwaśny, lekko cierpki aromat, płynnie przechodzący w trudną do okiełznania pikanterię. Ten sos TO NIE DIP! To przyprawa, która wbrew pozorom znajdzie szerokie zastosowanie. Dodaj jej do wszelkich dań stir fry! Domowy udon, curry na mleku kokosowym, Tom Yam, ramen - taaak, to naturalne środowisko „Przyprawy przez Mekong”, ale paella z owocami morza czy grillowana ryba to też bardzo dobry plan na ten sos.
Wszystkie papryki użyte w sosie uprawiane są przez nas, bez użycia sztucznych nawozów i środków ochrony roślin.
100% naturalnie."

Skład: fermentowane zielone papryczki chili (Primotali Golden, Carolina Reaper, Cheetos, Pockmark Orange, Carolina Reaper x Fantomas Multicolour) woda, ocet jabłkowy BIO, liść kafiru, sól kamienna z Kłodawy, liście Kari, galangal, dziki imbir, kardamon leśny
Kraj pochodzenia: Polska!
Pojemność netto: 100ml
Ostrość w skali Ostrożerców: 7/10

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.