-
Produkty
- Sosy według ostrości
- Sosy według papryki
- Sosy według smaku
- Ostre papryki
- Ostre, bo POLSKIE!
- Sosy z Hot Ones
- Sosy BBQ i do mięsa
- Smaki MEKSYKU
- Musztardy & Majonezy
- Ostre słodkości
- Piekielne Ekstrakty
- ZESTAWY PRODUKTÓW
- NA PREZENT
- Ostre przekąski
- Nasiona papryk
- Ketchupy, salsy, pasty
- Produkty BIO/Organic
- GASTRO/opakowania XXL
- Nowości
- Bestsellery
- Promocje
-
Ciekawostki o ostrości
- Blog OSTROŻERCY - przepisy i ciekawostki o ostrości
- Dlaczego mój sos nie piecze, czyli czy skala Scoville'a kłamie?
- Dlaczego tak pali, kiedy jem coś ostrego? Słowo o kapsaicynie
- O sosach z papryką i ekstraktem. Jak zmierzyć SHU?
- Dlaczego ostre jedzenie jest dla Ciebie dobre?
- Jak przechowywać ostre sosy?
- Mity o ostrym jedzieniu
- Z ostrymi sosami dookoła świata - AMERYKA PÓŁNOCNA I ŚRODKOWA
- Z ostrymi sosami dookoła świata - AMERYKA POŁUDNIOWA I EUROPA
- FAQ
- Skala Ostrości
Ranking NAJOSTRZEJSZYCH SOSÓW w sklepie!
2024-05-22 17:47:00Ranking NAJOSTRZEJSZYCH sosów na naszej stronie!
Przed Wami długo wyczekiwany ranking sosów o najwyższym poziomie palenia.
Ranking dotyczy produktów dostępnych w naszym sklepie Będzie Piekło i ma pomóc tym, którzy chcieliby wybrać odpowiedni ostry sos dla siebie. Oczywiście ranking ma charakter subiektywny – i nie zawiera wartości w skali SHU (Scoville'a).
Skala ta nie jest najlepszym narzędziem do mierzenia ostrości sosów, choć przez lata stała się niezmiernie wręcz popularna. Dlaczego? Przede wszystkim bada ona ilość kapsaicyny w wysuszonym produkcie. Sos ani nie jest produktem suchym (zwiera mokre składniki, wodę, ocet, soki owocowe, woda znajduje się również w papryce!), ani też papryka (z której większość ostrych sosów jest skonstruowana) nie jest stabilnym surowcem.
Co to znaczy? Papryki danej odmiany różnią się od siebie mocą – z powodu np. różnych warunków hodowli, nasłonecznienia, odżywienia i innych czynników. Trudno być zawsze pewnym, jakiej mocy paprykę otrzymamy i jaka trafi do sosu. Dlatego tak trudno jest określić jego moc w SHU.
Niektórzy producenci szacują, by dać jakiś ogląd swoim klientom – ale mogą być to szacunki narażone na bardzo duże błędy. Niektórzy (wiemy z doświadczenia) podają liczby nie mogące mieć nic wspólnego z rzeczywistością (zazwyczaj znacznie przeszacowujące moc danego produktu) – głównie w celach marketingowych.
W Będzie Piekło odchodzimy od tej strategii i skupiamy się na osobistym poczuciu ostrości. Niektóre z tych sosów różnią się od poprzedników znacząco mocą, niektóre wyłącznie subiektywnie.
Na pewno nie wszyscy zgodzą się z naszym wyborem, ale to właśnie dyktują nam języki!
A więc, przed Wami najostrzejsze z ostrych!
P.S Ranking ten nie uwzględnia ekstraktów! Mowa tutaj o samych sosach.
Ekstrakty znajdziecie TUTAJ - razem z wartością SHU (która w tym wypadku ma sens, bo są to dokładnie uzyskiwane wyciągi)
Jeśli macie jakieś pytania – piszcie do nas na sklep@bedziepieklo.pl
Autor:Sklep Będzie Piekło