Czym się różni Jalapeno od Chipotle? Kompedium wiedzy o ostrej papryce chili!

2025-10-07 12:44:00



Czy papryka Jalapeno jest ostra? Jak bardzo?
Czym się różni Jalapeno od Chipotle? Czy to to samo?
Wydawało by się, że na te pytania odpowiedź zna każdy Ostrożerca – ale jednak wciąż pojawiają się one w kontakcie z nami.
Przed Wami krótkie kompedium wiedzy o papryce Jalapeno – ukochanym klasyku i Chipotle - doskonałej, wędzonej chili.

papryka jalapeno klasyczna chili
 
Zacznijmy od początku...

Papryka Jalapeno jest chyba najbardziej znaną odmianą chili na świecie.
Jest to jedna z pierwszych pikantnych papryk, z którą styka się początkujący Ostrożerca na swojej drodze (zazwyczaj kupując ją w markecie w formie marynowanej).
Jej ostrość jest relatywnie niewielka (choć dla tych, co nie mają żadnego doświadczenia z ostrym jedzeniem – bywa, że wywołuje łzy wzruszenia i nieco potu na czole) – i oscyluje w okolicach 2,5-8 tysięcy SHU, w zależności od odmiany.
Rdzennie to chili pochodzi z Meksyku – jej nazwa została zaczerpnięta od miasta Xalap w stanie Veracruz, gdzie uprawiano ją już od starożytności.

Wielkość owoców: 5-9cm
Kolor: zielony – i takie zazwyczaj są zbierane do konsumpcji i przetwarzania, ale docelowo Jalapeno wybarwia się do koloru czerwonego – zmienia się wtedy jego smak i tekstura (jest bardziej miękkie i nieco traci swoją sprężystość)
W smaku papryka Jalapeno jest świeża, z nutami - rzeklibyśmy – trawiastymi, lekko kwaskowata i cytrusowa. Jalapeno ma dość grubą ściankę, jest mięsista i jędrna jak na paprykę chili. Doskonale nadaje się do przetworów: marynowania, kiszenia, w całości lub kawałkach. Bardzo popularna w kuchni Meksyku i tam chętnie uprawiania (jak również w USA, które obecnie jest potentatem w jej uprawie).
W Polsce również zyskała ogromną popularność, głównie właśnie dzięki ekspansji wszelakich kuchni świata – amerykańskiej, latynoamerykańskiej i meksykańskiej. Dodawana jest chętnie do tacos, burrito, wszelakich meksykańskich sals czy zapiekanek z serem. Można ją spotkać bardzo powszechnie, z łatwością da się ją kupić w każdym markecie czy dyskoncie typu Biedronka.

Papryka Jalapeno jest dość łatwa w hodowli, dlatego również nasi rodzimi hodowcy chili (zarówno producenci ostrych sosów jak Dziki Bill czy Lubelskie Słoiki, jak i totalni amatorzy-zapaleńcy) bardzo cenią sobie tą chili za stosunkowo krótki czas wzrostu (70-85 dni od momentu posadzenia do dojrzewania papryki) i niezłą plenność.
Odmian papryki Jalapeno są setki, ale najpopularniejsze z nich to:

- Chichimeca Jalapeno – posiadają bardzo charakterystyczną, „spękaną strukturę”, która zdecydowanie dodaje im uroku
- Mamoth Jalapeno - tzw. mamucie Jalapeno, największa odmiana (do 12-13 cm) o najgrubszych ściankach, świetne do nadziewania serem
- Jalapeno Rome, najostrzejsza odmiana która osiąga około 8 000 SHU (a nawet do 10 000 SHU!), otwiera oczy niedowiarkom, że „tylko Jalapeno” może mieć całkiem niezłą moc :)

krzak papryki Jalapeno pikantne chili

Metryczka:

Nazwa: Jalapeño (wym. /xalaˈpeɲo/) (capsicum annum)
Pochodzenie: Meksyk
Wielkość owoców: 5-9cm
Ostrość: 2 500 – 8 000 (przeciętnie około 5 000 SHU)
Czas dojrzewania: 70-85 dni
Smak: świeży, z trawiastymi nutami, kwaskowaty (zielone) lub słodkawy (czerwone)
Zastosowanie: świetne do marynowania, nadziewania (odmiany większe o grubszych ściankach takie jak Mamoth), kiszenia, jako składnik ostrych sosów, do dań kuchni meksykańskiej, tacos, sals, burrito, zapiekanek z serem, jajek, wędlin, na kanapkę czy do sałatek. Jalapeno to bardzo uniwersalne chili.
Ostre sosy z papryką Jalapeno, które szczególnie polecamy:


Wszystkie produkty z papryką Jalapeno ze sklepu Będzie Piekło znajdziesz TUTAJ


Przepisy z Jalapeno? Sprawdź KONIECZNIE to:


A Chipotle? Co to takiego?


Papryka Chipotle to nic innego, jak wędzone Jalapeno – i to to dojrzałe, czerwone.
Dlaczego ktoś wpadł na taki pomysł? Papryka Jalapeno wędzona drewnem z drzew liściastych, najczęściej orzecha pecan, zyskuje zupełnie inny wymiar – staje się dużo głębsza w smaku, wyraziście dymna i dużo lepiej się przechowuje.

papryka chili chipotle wędzone jalapeno

Wpadli na to już Aztekowie, którym Chipotle zawdzięcza właśnie swoją nazwę – chilpoctli, czyli „chili z dymu”. Technika ta więc jest stara jak świat, ale wciąż działa i ma swoich oddanych fanów wśród ludzi kochających ostrość.
Chipotle występuje w różnych odmianach, ale najbardziej popularna z nich jest Morita – zwłaszcza poza granicami Meksyku.

UWAGA! Niestety istnieje też zjawisko „podrabiania” Chipotle – często za pomocą stosowania papryk niskiej jakości i krótkiego procesu wędzenia w wyższej temperaturze słabej jakości drewnem. Taka papryka jest często nadmiernie wysuszona i pozbawiona większej części aromatu.
„Prawdziwe” Chipotle żeby uzyskało pełnię swoich właściwości musi być wędzone nawet ponad 24 godziny i jest wciąż lekko wyczuwalnie mięsiste (ale nie mokre!). Warto więc sprawdzać zarówno kraj pochodzenia, jak i producenta tej papryki przed zakupem.

Bardzo popularnym sposobem przechowywania chipotle jest tzw. sos adobo – jest to połączenie całych papryczek chipotle, pomidorów, cebuli i przypraw w bardzo aromatyczny sos, który najczęściej można spotkać w puszce.

Czy papryka Chipotle jest ostrzejsza od Jalapeno? Tak!
A to za sprawą procesu wędzenia – woda zawarta normalnie w papryce chili odparowuje i dzięki temu ostrość „zagęszcza” się w jej strąku. Chipotle może więc osiągnąć od 10 000 do nawet 20 000 SHU, w zależności od odmiany Jalapeno z której zostało wykonane.

Metryczka:
Nazwa: Chipotle
Pochodzenie: Meksyk
Wielkość owoców: 3-7cm (wysuszone, wędzone strąki)
Ostrość: 10 000 – 20 000 (w zależności od odmiany)
Smak: dymny, głeboki, wyczuwalne słodkawe nuty
Zastosowanie: marynaty do mięs, BBQ, dania z jajkami, chili con carne, gulasze, sosy, salsy, burgery
Ostre sosy z papryką Chipotle, które szczególnie polecamy:


ostre sosy chipotle wędzone jalapeno sklep Będzie Piekło


Paprykę Chipotle znajdziesz TUTAJ



Autor}:Sklep Będzie Piekło