Smakowita sałatka z wątróbką/bobowiną na ostro to propozycja nie tylko dla fanów wątróbki, ale również nietypowych połączeń smakowych. Dodatek pikantnego sosu BBQ Iskra od Dzikiego Billa, sera pleśniowego i orzechów zmienia "po prostu wątróbkę" w wykwintne danie lub przystawkę - nawet dla tych, co wcześniej kręcili na te podroby nosem.

Serdecznie polecamy! 

Porcja dla 2 osób
Czas przygotowania: około 20 minut


Składniki:

200g wątróbki drobiowej (lub roślinnego odpowiednika – może być np. bobowina) (+mąka do obtoczenia i olej do smażenia)

50 gramów boczku wędzonego (lub roślinnego odpowiednika, np. od Bezmięsny Mięsny)

1 średnia cebula
1 opakowanie miksu sałat (około 100-150g)
1 łyżka żurawiny suszonej

OPCJONALNIE (Dla koneserów ;)) 50g sera pleśniowego z niebieską pleśnią, np. Lazur, Danish Blue (można zastąpić camembertem lub roślinnym odpowiednikiem)
3 łyżki orzechów włoskich (połówki)
3 łyżki sosu Dziki Bill Iskra
krem z octem balsamicznym
Sól, pieprz, majeranek

 

Sposób wykonania:

Wątróbkę myjemy, obieramy i oczyszczamy z błon, osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie solimy, pieprzymy, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju aż będzie chrupiąca (koło 4-5 minut z każdej strony). Aby samo mięso nabrało większej delikatności można po oczyszczeniu namoczyć je przez 15 minut w mleku, ale przy dobrej jakościowo wątróbce nie jest to konieczne.

//Z roślinnym odpowiednikiem jest nieco mniej pracy – bobowinę kroimy w 3-4 cm kawałki i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, aż będzie chrupiąca//
Boczek kroimy w słupki, podsmażamy aż będzie lekko chrupiący //To samo robimy z roślinnym odpowiednikiem boczku//. Na sam koniec, jeszcze podczas smażenia dodajemy do niego łyżkę sosu Dziki Bill Iskra, mieszamy aż sos się zredukuje i dokładnie oblepi boczek.
Cebulę kroimy w piórka, orzechy prażymy na suchej patelni. Ser kroimy lub rwiemy w niewielkie kawałki.

Na półmisku układamy sałatę, na to wykładamy chrupiącą (to bardzo istotne) wątróbkę//bobowinę, posypujemy całość kawałkami przysmażonego boczku wraz z sosem, cebulą, prażonymi orzechami, żurawiną, OPCJONALNIE układamy kawałki sera. Całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem, oblewamy równomiernie pozostałymi dwiema łyżkami sosu Dziki Bill Iskra i raczymy paroma niewielkimi kleksami kremu z octem balsamicznym. Wcinamy ze smakiem!