-
Produkty
- Sosy według ostrości
- Sosy według papryki
- Sosy według smaku
- Ostre papryki
- Ostre, bo POLSKIE!
- Sosy z Hot Ones
- Sosy BBQ i do mięsa
- Smaki MEKSYKU
- Musztardy & Majonezy
- Ostre słodkości
- Piekielne Ekstrakty
- ZESTAWY PRODUKTÓW
- NA PREZENT
- Ostre przekąski
- Nasiona papryk
- Ketchupy, salsy, pasty
- Produkty BIO/Organic
- GASTRO/opakowania XXL
- Nowości
- Bestsellery
- Promocje
- Skala Ostrości
- FAQ
-
Ciekawostki o ostrości
- Blog OSTROŻERCY - przepisy i ciekawostki o ostrości
- Dlaczego mój sos nie piecze, czyli czy skala Scoville'a kłamie?
- Dlaczego tak pali, kiedy jem coś ostrego? Słowo o kapsaicynie
- O sosach z papryką i ekstraktem. Jak zmierzyć SHU?
- Dlaczego ostre jedzenie jest dla Ciebie dobre?
- Jak przechowywać ostre sosy?
- Mity o ostrym jedzieniu
- Z ostrymi sosami dookoła świata - AMERYKA PÓŁNOCNA I ŚRODKOWA
- Z ostrymi sosami dookoła świata - AMERYKA POŁUDNIOWA I EUROPA
- Blog Ostrożercy
Smakowita sałatka z wątróbką/bobowiną na ostro +DZIKI BILL ISKRA
2022-07-21 19:04:00Smakowita sałatka z wątróbką/bobowiną na ostro to propozycja nie tylko dla fanów wątróbki, ale również nietypowych połączeń smakowych. Dodatek pikantnego sosu BBQ Iskra od Dzikiego Billa, sera pleśniowego i orzechów zmienia "po prostu wątróbkę" w wykwintne danie lub przystawkę - nawet dla tych, co wcześniej kręcili na te podroby nosem.
Serdecznie polecamy!
Składniki:
200g wątróbki drobiowej (lub roślinnego odpowiednika – może być np. bobowina) (+mąka do obtoczenia i olej do smażenia)
50 gramów boczku wędzonego (lub roślinnego odpowiednika, np. od Bezmięsny Mięsny)
1 średnia cebula
1 opakowanie miksu sałat (około 100-150g)
1 łyżka żurawiny suszonej
OPCJONALNIE (Dla koneserów ;)) 50g sera pleśniowego z niebieską pleśnią, np. Lazur, Danish Blue (można zastąpić camembertem lub roślinnym odpowiednikiem)
3 łyżki orzechów włoskich (połówki)
3 łyżki sosu Dziki Bill Iskra
krem z octem balsamicznym
Sól, pieprz, majeranek
Sposób wykonania:
Wątróbkę myjemy, obieramy i oczyszczamy z błon, osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie solimy, pieprzymy, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju aż będzie chrupiąca (koło 4-5 minut z każdej strony). Aby samo mięso nabrało większej delikatności można po oczyszczeniu namoczyć je przez 15 minut w mleku, ale przy dobrej jakościowo wątróbce nie jest to konieczne.
//Z roślinnym odpowiednikiem jest nieco mniej pracy – bobowinę kroimy w 3-4 cm kawałki i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, aż będzie chrupiąca//
Boczek kroimy w słupki, podsmażamy aż będzie lekko chrupiący //To samo robimy z roślinnym odpowiednikiem boczku//. Na sam koniec, jeszcze podczas smażenia dodajemy do niego łyżkę sosu Dziki Bill Iskra, mieszamy aż sos się zredukuje i dokładnie oblepi boczek.
Cebulę kroimy w piórka, orzechy prażymy na suchej patelni. Ser kroimy lub rwiemy w niewielkie kawałki.
Na półmisku układamy sałatę, na to wykładamy chrupiącą (to bardzo istotne) wątróbkę//bobowinę, posypujemy całość kawałkami przysmażonego boczku wraz z sosem, cebulą, prażonymi orzechami, żurawiną, OPCJONALNIE układamy kawałki sera. Całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem, oblewamy równomiernie pozostałymi dwiema łyżkami sosu Dziki Bill Iskra i raczymy paroma niewielkimi kleksami kremu z octem balsamicznym. Wcinamy ze smakiem!