-
Produkty
- Sosy według ostrości
- Sosy według papryki
- Sosy według smaku
- Ostre papryki
- Ostre, bo POLSKIE!
- Sosy z Hot Ones
- Sosy BBQ i do mięsa
- Smaki MEKSYKU
- Musztardy & Majonezy
- Ostre słodkości
- Piekielne Ekstrakty
- ZESTAWY PRODUKTÓW
- NA PREZENT
- Ostre przekąski
- Nasiona papryk
- Ketchupy, salsy, pasty
- Produkty BIO/Organic
- GASTRO/opakowania XXL
- Nowości
- Bestsellery
- Promocje
- Skala Ostrości
- FAQ
-
Ciekawostki o ostrości
- Blog OSTROŻERCY - przepisy i ciekawostki o ostrości
- Dlaczego mój sos nie piecze, czyli czy skala Scoville'a kłamie?
- Dlaczego tak pali, kiedy jem coś ostrego? Słowo o kapsaicynie
- O sosach z papryką i ekstraktem. Jak zmierzyć SHU?
- Dlaczego ostre jedzenie jest dla Ciebie dobre?
- Jak przechowywać ostre sosy?
- Mity o ostrym jedzieniu
- Z ostrymi sosami dookoła świata - AMERYKA PÓŁNOCNA I ŚRODKOWA
- Z ostrymi sosami dookoła świata - AMERYKA POŁUDNIOWA I EUROPA
- Blog Ostrożercy
Jak zrobić domowy ostry sos?
2024-10-16 23:51:00Jako, iż sezon na paprykę w pełni, wielu fanów ostrych smaków zastanawia się pewnie, co zrobić z domowo wyhodowanymi papryczkami chili. Podpowiadamy – stwórzcie własny ostry sos!
Oto najprostszy przepis na domowy pikantny sos chili – co ważne, do jego stworzenia możecie użyć również niedojrzałego chili (jeśli nie miało szansy dojrzeć przed przymrozkami). Przepis ten można dowolnie modyfikować dodając inne składniki (takie jak owoce czy przyprawy) – wedle swoich upodobań!
Domowy Ostry Sos
Składniki:
- 10-12 świeżych czerwonych papryczek chili (np. cayenne, habanero, jalapeño, lub ostrzejszych)
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 3/4 szklanki octu jabłkowego (lub innego o delikatnym smaku)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru (opcjonalnie, dla słodszego smaku)
- 1/2 szklanki wody
- Sok z 1 limonki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki (dla dymnego smaku)
Instrukcja:
1. Przygotowanie papryczek: usuń szypułki z papryczek chili. Jeśli chcesz, żeby sos był nieco łagodniejszy, usuń także nasiona i białe błony wewnątrz owoców. Posiekaj papryczki na małe, 1-2cm kawałki.
2. Gotowanie: wrzuć do garnka posiekane papryczki, czosnek, ocet, wodę i sól, wymieszaj. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 10-12 minut na wolnym ogniu, aż papryczki zmiękną.
Polecamy robić to w dobrze wentylowanej kuchni, ponieważ podczas gotowania papryki chili uwalniają się spore ilości kapsaicyny - co może skutkować stworzeniem bardzo palącej atmosfery! :)
3. Blendowanie: Przełóż ugotowaną pulpę do blendera lub użyj blendera ręcznego. Zblenduj na gładką masę. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dodaj trochę więcej wody lub octu (możesz również dodać nieco soku owocowego lub pulpy pomidorowej – według uznania!)
4. Przecedzanie (opcjonalnie): Jeśli preferujesz gładki sos, bez drobinek papryki i przypraw - przecedź go przez sitko, aby usunąć kawałki papryki lub nasionka, które nie zostały zblendowane.
5. Doprawienie: dodaj sok z limonki i wędzoną paprykę. Spróbuj i dopraw, jeśli potrzeba. Dla zbalansowania smaku możesz dodać odrobinę cukru.
6. Przechowywanie: przelej swój ostry sos do wysterylizowanych butelek lub słoików. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie przechowuj w lodówce. Sos można przechowywać przez kilka tygodni.
A jeśli nie masz czasu, siły albo ochoty na produkcję domowego ostrego sosu - zapraszamy do naszego sklepu Będzie Piekło - znajdziesz tutaj ponad 300 ostrych produktów!
Autor:Sklep Będzie Piekło