-
Produkty
- Sosy według ostrości
- Sosy według papryki
- Sosy według smaku
- Ostre papryki
- Ostre, bo POLSKIE!
- Sosy z Hot Ones
- Sosy BBQ i do mięsa
- Smaki MEKSYKU
- Musztardy & Majonezy
- Ostre słodkości
- Piekielne Ekstrakty
- ZESTAWY PRODUKTÓW
- NA PREZENT
- Ostre przekąski
- Nasiona papryk
- Ketchupy, salsy, pasty
- Produkty BIO/Organic
- GASTRO/opakowania XXL
- Nowości
- Bestsellery
- Promocje
- Skala Ostrości
- FAQ
-
Ciekawostki o ostrości
- Blog OSTROŻERCY - przepisy i ciekawostki o ostrości
- Dlaczego mój sos nie piecze, czyli czy skala Scoville'a kłamie?
- Dlaczego tak pali, kiedy jem coś ostrego? Słowo o kapsaicynie
- O sosach z papryką i ekstraktem. Jak zmierzyć SHU?
- Dlaczego ostre jedzenie jest dla Ciebie dobre?
- Jak przechowywać ostre sosy?
- Mity o ostrym jedzieniu
- Z ostrymi sosami dookoła świata - AMERYKA PÓŁNOCNA I ŚRODKOWA
- Z ostrymi sosami dookoła świata - AMERYKA POŁUDNIOWA I EUROPA
- Blog Ostrożercy
Imprezowe nachos z mięsem mielonym i serem – oczywiście na ostro!
2022-07-21 23:04:00Imprezowe nachos z mięsem mielonym i serem – oczywiście na ostro - to wprost idealna przekąska na imprezę czy grilla – nie tylko na lato!
Składniki:
- 400g mięsa mielonego (wołowego lub z kurczaka - albo też roślinnego odpowiednika, np. Beyond Meat)
- dwie paczki chipsów Poppamies Cheesy Jalapeno lub Hot Habanero (ewentualnie klasycznych nachos)
- odrobina oleju
- sól, pieprz, przyprawy do mięsa mielonego (gotowa mieszanka ułatwi sprawę)
- 3 średnie pomidory pokrojone w kostkę (i odsączone z nadmiaru soku)
- świeża kolendra
- 200g sera Cheddar lub innego twardego/półtwardego
- karmelizowana cebula (lub podsmażona)
- marynowana papryka Jalapeno
- sos Poppamies White Barbecue i Aged Jalapeno
Wykonanie:
Mięso mielone (lub odpowiednik) smażymy na niewielkiej ilości oleju - aż będzie ładnie zarumienione, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. Blachę do pieczenia wykładamy papierem, równomiernie wysypujemy na nią chipsy Poppamies/nachosy, rozkładamy (można niedbale!) mięso mielone a na to ścieramy ser (mmmm!)
Pieczemy w 220 stopniach aż ser się rozpuści - aby uzyskać jeszcze bardziej chrupiący efekt polecamy użycie opcji GRILL
Tuż przed podaniem nakładamy pokrojone pomidory, marynowane Jalapeno, pokrojoną cebulkę i posypujemy świeżą kolendrą, a na sam koniec dorodnie skrapiamy sosem Poppamies Aged Jalapeno i równie skwapliwie polewamy niesamowitym sosem Poppamies White Barbecue