-
Produkty
- Sosy według ostrości
- Sosy według papryki
- Sosy według smaku
- Ostre papryki
- Ostre, bo POLSKIE!
- Sosy z Hot Ones
- Sosy BBQ i do mięsa
- Smaki MEKSYKU
- Musztardy & Majonezy
- Ostre słodkości
- Piekielne Ekstrakty
- ZESTAWY PRODUKTÓW
- NA PREZENT
- Ostre przekąski
- Nasiona papryk
- Ketchupy, salsy, pasty
- Produkty BIO/Organic
- GASTRO/opakowania XXL
- Nowości
- Bestsellery
- Promocje
- Skala Ostrości
- FAQ
-
Ciekawostki o ostrości
- Blog OSTROŻERCY - przepisy i ciekawostki o ostrości
- Dlaczego mój sos nie piecze, czyli czy skala Scoville'a kłamie?
- Dlaczego tak pali, kiedy jem coś ostrego? Słowo o kapsaicynie
- O sosach z papryką i ekstraktem. Jak zmierzyć SHU?
- Dlaczego ostre jedzenie jest dla Ciebie dobre?
- Jak przechowywać ostre sosy?
- Mity o ostrym jedzieniu
- Z ostrymi sosami dookoła świata - AMERYKA PÓŁNOCNA I ŚRODKOWA
- Z ostrymi sosami dookoła świata - AMERYKA POŁUDNIOWA I EUROPA
- Blog Ostrożercy
Meksykańskie guacamole z Jalapeno i kolendrą [pikantne]
2024-11-05 22:13:00
Jeśli macie ochotę na imprezę w stylu meksykańskim, guacamole to wspaniały, aromatyczny dip, który sprawdzi się do wszelkich przekąsek typu nachos, tortille czy nawet klasyczne chipsy!
Tradycyjnie guacamole to rodzaj salsy, stworzonej głównie z kremowego awokado, chili, cebuli i pomidorów - wszystko musi być drobno posiekane (awokado można rozgnieść na miazgę, ale nie trzeba, jeśli ktoś woli wyczuwalne kawałki!), przyprawione limonką i kolendrą. Oczywiście, jeśli ktoś nie jest fanem kolendry, można ją zastąpić np. natką pietruszki lub ostatecznie szczypiorkiem. Do tego przepisu na guacamole dodaliśmy sosu Green Jalapeno od Roleskiego - naszym zdaniem świetnie sprawdzi się w tym połączeniu, nada całości jeszcze większej kremowości i "pazura"! Przepis polecamy wszystkim Ostrożercom, nawet tym początkującym :)
- 2 dojrzałe awokado
- 1 średni pomidor, drobno pokrojony w kostkę
- 1/2 małej czerwonej cebuli, drobno posiekanej
- 1/2 papryczki chili Jalapeno (opcjonalnie), drobno posiekanej
- 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej (ale im więcej, tym lepiej! :)))
- 1-2 łyżki soku z limonki
- 2-3 łyżki sosu Green Jalapeno od Roleskiego
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Przekrój awokado na pół, usuń pestkę, a miąższ przełóż do miski. Rozgnieć widelcem na gładko lub pozostaw grudki, jeśli tak wolisz :) Do awokado dodaj pokrojonego drobno pomidora, cebulę, kolendrę i chili. Może być to nawet i Habanero, jeśli masz ochotę
Następnie dodaj sok z limonki (ilość w zależności od upodobań), a na końcu sos Green Jalapeno od Roleskiego.
Całość dobrze wymieszaj, dopraw solą i pieprzem do smaku, spróbuj i ewentualnie dodaj więcej soku z limonki, jeśli chcesz uzyskać wyrazistszy smak.
Guacamole podawaj od razu, najlepiej z tortillami, nachosami lub jako dodatek do ulubionych tacos czy burrito Smacznego!
Sos Roleski Green Jalapeno możesz kupić oczywiście na Będzie Piekło -> TUTAJ