Meksykańskie guacamole z Jalapeno i kolendrą [pikantne]

2024-11-05 22:13:00


Jeśli macie ochotę na imprezę w stylu meksykańskim, guacamole to wspaniały, aromatyczny dip, który sprawdzi się do wszelkich przekąsek typu nachos, tortille czy nawet klasyczne chipsy!

Tradycyjnie guacamole to rodzaj salsy, stworzonej głównie z kremowego awokado, chili, cebuli i pomidorów - wszystko musi być drobno posiekane (awokado można rozgnieść na miazgę, ale nie trzeba, jeśli ktoś woli wyczuwalne kawałki!), przyprawione limonką i kolendrą. Oczywiście, jeśli ktoś nie jest fanem kolendry, można ją zastąpić np. natką pietruszki lub ostatecznie szczypiorkiem. Do tego przepisu na guacamole dodaliśmy sosu Green Jalapeno od Roleskiego - naszym zdaniem świetnie sprawdzi się w tym połączeniu, nada całości jeszcze większej kremowości i "pazura"! Przepis polecamy wszystkim Ostrożercom, nawet tym początkującym :)



Potrzebujemy:

- 2 dojrzałe awokado

- 1 średni pomidor, drobno pokrojony w kostkę

- 1/2 małej czerwonej cebuli, drobno posiekanej

- 1/2 papryczki chili Jalapeno (opcjonalnie), drobno posiekanej

- 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej (ale im więcej, tym lepiej! :)))

- 1-2 łyżki soku z limonki

- 2-3 łyżki sosu Green Jalapeno od Roleskiego

- Sól i pieprz do smaku

🥑🥑🥑

Przygotowanie:

Przekrój awokado na pół, usuń pestkę, a miąższ przełóż do miski. Rozgnieć widelcem na gładko lub pozostaw grudki, jeśli tak wolisz :) Do awokado dodaj pokrojonego drobno pomidora, cebulę, kolendrę i chili. Może być to nawet i Habanero, jeśli masz ochotę 🔥

Następnie dodaj sok z limonki (ilość w zależności od upodobań), a na końcu sos Green Jalapeno od Roleskiego.

Całość dobrze wymieszaj, dopraw solą i pieprzem do smaku, spróbuj i ewentualnie dodaj więcej soku z limonki, jeśli chcesz uzyskać wyrazistszy smak.

Guacamole podawaj od razu, najlepiej z tortillami, nachosami lub jako dodatek do ulubionych tacos czy burrito 🔥😋 Smacznego!

Sos Roleski Green Jalapeno możesz kupić oczywiście na Będzie Piekło -> TUTAJ


Autor:Sklep Będzie Piekło