-
Produkty
- Sosy według ostrości
- Sosy według papryki
- Sosy według smaku
- Ostre papryki
- Ostre, bo POLSKIE!
- Sosy z Hot Ones
- Sosy BBQ i do mięsa
- Smaki MEKSYKU
- Musztardy & Majonezy
- Ostre słodkości
- Piekielne Ekstrakty
- ZESTAWY PRODUKTÓW
- NA PREZENT
- Ostre przekąski
- Nasiona papryk
- Ketchupy, salsy, pasty
- Produkty BIO/Organic
- GASTRO/opakowania XXL
- Nowości
- Bestsellery
- Promocje
- Skala Ostrości
- FAQ
-
Ciekawostki o ostrości
- Blog OSTROŻERCY - przepisy i ciekawostki o ostrości
- Dlaczego mój sos nie piecze, czyli czy skala Scoville'a kłamie?
- Dlaczego tak pali, kiedy jem coś ostrego? Słowo o kapsaicynie
- O sosach z papryką i ekstraktem. Jak zmierzyć SHU?
- Dlaczego ostre jedzenie jest dla Ciebie dobre?
- Jak przechowywać ostre sosy?
- Mity o ostrym jedzieniu
- Z ostrymi sosami dookoła świata - AMERYKA PÓŁNOCNA I ŚRODKOWA
- Z ostrymi sosami dookoła świata - AMERYKA POŁUDNIOWA I EUROPA
- Blog Ostrożercy
Grzybowe Jerky z Sosem Dziki Bill What's Up Bro
2024-10-21 20:38:00Grzybowe Jerky z Sosem Dziki Bill What's Up Bro
Sezon grzybowy w pełni, a ty nie wiesz jak poradzić sobie z dużą ilością kapeluszy? Spróbuj tego przepisu na grzybowe jerky - to wegańska przekąska pełna umami i grzybowego smaku, która zachwyci nawet najbardziej zatwardziałych mięsożerców. Dodatek aromatycznego, słodko-wędzonego sosu Dziki Bill What's Up Bro sprawia, że jerky są przyjemnie pikantne i mają najprawdę ciekawy, głęboki smak. Zaskocz bliskich i stwórz tą nietypową przekąskę!
- 500 g dużych grzybów (najlepiej boczniaków, pieczarek portobello lub kań)
- 4 łyżki sosu Dziki Bill What's Up Bro (dostępny TUTAJ)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu teriyaki (opcjonalnie)
- 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1. Przygotowanie grzybów: Boczniaki lub pieczarki portobello umyj i dokładnie osusz. Następnie pokrój je w cienkie paski o grubości około 2-3 cm i podsusz w suszarce do grzybów (opcjonalne – ale poprawia to chłonność grzybów)
2. Przygotowanie marynaty: W misce wymieszaj sos Dziki Bill What's Up Bro z sosem sojowym, syropem klonowym (lub miodem), wędzoną papryką, czosnkiem, pieprzem i solą. Dodaj oliwę z oliwek i dobrze wymieszaj, aby uzyskać jednolitą marynatę.
3. Marynowanie grzybów: Pokrojone grzyby dokładnie obtocz w marynacie. Możesz je zamknąć w woreczku strunowym lub zostawić w misce, przykryć folią i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny (najlepiej na całą noc), aby dobrze wchłonęły smak.
4. Suszenie: Rozgrzej piekarnik do 90°C (najlepiej z termoobiegiem). Grzyby rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, starając się, aby się nie stykały. Susz w piekarniku przez 3-4 godziny, co godzinę przewracając grzyby na drugą stronę, aby równomiernie się wysuszyły.
5. Kontrola jakości: Jerky powinny być suche, ale elastyczne. Jeśli są zbyt twarde, możesz skrócić czas suszenia. Po upieczeniu zostaw je do ostygnięcia.
6. Sposób podania: Grzybowe jerky są gotowe do jedzenia od razu po ostygnięciu. Świetnie sprawdzą się jako zdrowa przekąska, dodatek do sałatek lub przystawka. Sos Dziki Bill What's Up Bro nadaje grzybom intensywny, pikantny smak z nutą dymu, co idealnie komponuje się z ich mięsistą strukturą.
Gotowe jerky możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do 2 tygodni.
Zapraszamy do naszego sklepu Będzie Piekło, gdzie znajdziesz sosy chili, idealne do tego i wielu innych przepisów!
Autor:Sklep Będzie Piekło