Nasiona papryki Habanero White (10 szt.)
Habanero White jest dość nietypową odmianą klasycznego Habanero, jednej z najostrzejszych papryk - jest 50 razy ostrzejsze od klasycznego Jalapeno. Jego owoce, w przeciwieństwie do innych odmian tej papryki są mniejsze, osiągają około 2-3 cm, są okrągłe i gładkie. Charakteryzuje je intensywny, lekko tropikalny owocowy smak, jeden z najbardziej cenionych i najbardziej wyrazistych wśród innych odmian chili. Aromatyczność i smak Habanero sprawiają, że jest niezastąpionym dodatkiem do sals, tropikalnych owoców.
Wierzy się, że papryka Habanero oryginalnie pochodzi z regionu Yucatan w Meksyku. Jednakże samą nazwę „habanero" można przetłumaczyć jako „ktoś lub coś z Havany", choć sama roślina została znaleziona w tamtych rejonach tylko na Kubie. Obecnie głównie uprawiana w Meksyku, jednakże tylko w wariancie żółtym i pomarańczowym. Czerwone habanero zazwyczaj pochodzi z Karaibów lub USA.
Habanero White jest dość nietypową odmianą klasycznego Habanero, jednej z najostrzejszych papryk - jest 50 razy ostrzejsze od klasycznego Jalapeno. Jego owoce, w przeciwieństwie do innych odmian tej papryki są mniejsze, osiągają około 2-3 cm, są okrągłe i gładkie.
Charakteryzuje je intensywny, lekko tropikalny owocowy smak, jeden z najbardziej cenionych i najbardziej wyrazistych wśród innych odmian chili.
Aromatyczność i smak Habanero sprawiają, że jest niezastąpionym dodatkiem do sals, tropikalnych owoców.
Podczas dojrzewania kolor zmienia się od jasnozielonego przez biały do lekko żółtego. Roślina produkuje dużą ilość kwiatów i owoców - jest niezwykle płodna!
UPRAWA:
Kiełkowanie nasion następuje w temperaturze między 22 a 28 stopni w czasie 12-21 dni.
Zalecamy użycie mini-szklarni lub maty grzewczej - przyspieszy to cały proces. Rośliny potrzebują świeżej, dobrze nawożonej, przepuszczalnej gleby i nie tolerują nadmiaru wody. Rośliny powinny być ustawione w intensywnie słonecznym, osłoniętym od wiatru miejscu przez przynajmniej 6 godzin dziennie (światła) - im dłużej, tym lepiej.
Papryka Habanero dojrzewa dość długo, dlatego najlepiej sadzonki sadzić w dużych donicach, aby w razie spadku temperatury poniżej 12 stopni można było umieścić je w domu. Aby przezimować roślinę należy przyciąć pędy o około 20 cm (po zebraniu wszystkich owoców) i umieścić w jasnym miejscu gdzie jest około 15 stopni Celsjusza.
Krótka charakterystyka produktu:
Poziom ostrości:
SHU: od 300 000-500 000 SHU (zależy od warunków)
Optymalna temperatura kiełkowania 22-28 °C
Wysiew: Grudzień-Kwiecień
Kwiaty: białe (maj-sierpień)
Wielkość: około 50 cm wysokości, pokrój krzaczasty
Dojrzewanie owoców: od zielonych do delikatnie żółtych
Czas dojrzewania: 95-110 dni
UWAGA! Zawsze, kiedy dotykasz owoców noś rękawiczki jednorazowego użytku. Myj ręce dokładnie i nie dopuść do kontaktu z błonami śluzowymi! Chronić przed dziećmi i zwierzętami.
UWAGA! Nasiona przed wysiewem należy przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu bez dostępu promieni słonecznych.
Do każdego opakowania nasion dołączamy instrukcję hodowli i przydatne wskazówki.*
*Sklep Będzie Piekło nie bierze na siebie odpowiedzialności za brak wyników hodowli.
Opakowania nasion są fabrycznie zapakowane przez producenta a wynik hodowli zależy od zapewnienia odpowiednich warunków wzrostu!
Ostrość w skali Scoville'a: 300 000 -500 000 SHU