Nasiona papryki Bhut Jolokia (10 szt.)
Nasiona trzeciej najostrzejszej papryki świata! Lekko wydłużone owoce Jolokii dojrzewają od zielonych przez pomarańczowe do jasnoczerwonych, charakteryzują się nierówną, chropowatą powierzchnią i owocowym aromatem. Teraz możesz wyhodować ją na własnym parapecie!
Zanim powstały nowe, super-ostre odmiany papryki i rozpoczęła się coroczna walka o tytuł najostrzejszej papryki świata - Bhut Jolokia (Bih Jolokia) była na szczycie tej listy przez naprawdę długi czas (2007-2011).
Oryginalnie ta odmiana pochodzi z Indii, z regionu Assam i powstała naturalnie jako hybryda dwóch gatunków: Capsicum chinense i Capsicum frutescens.
W sieci można znaleźć różne nazwy określające tą samą roślinę: Bhut Jolokia, Bih Jolokia, Naga Jolokia, Naga Morich, Rajan Mircha, papryka Ghost - nazewnictwo jest różne w zależności od regionalnych wariacji danego kultywaru.
Zanim Bhut Jolokia stała się sławna na wielką skalę, była uprawiana i używana w północno-wschodnich Indiach przez wiele, wiele lat (m.in. do odstraszania słoni od pól uprawnych).
W 2005 roku badacze z Chile Pepper Institute uzyskali rekord w poziomie ostrości: 1 001 304 SHU - Bhut Jolokia stała się pierwszą papryką na świecie która przekroczyła milion jednostek skali Scoville'a.
Lekko wydłużone owoce Jolokii dojrzewają od zielonych przez pomarańczowe do jasnoczerwonych, charakteryzują się nierówną, chropowatą powierzchnią i owocowym aromatem.
Podczas wzrostu potrzebują mnóstwo ciepła i słońca, jak każda papryka z długim okresem dojrzewania. Oznacza to, że może minąć nawet 160 dni od czasu wysiania nasion do zbioru owoców.
Sposób hodowli:
Optymalna temperatura kiełkowania wynosi pomiędzy 25 a 30 stopni Celsjusza. Ten konkretny kultywar może kiełkować bardzo wolno, czasem może potrzebować nawet do 36 dni (zazwyczaj jest to 20-21 dni). Rekomendujemy użycie szklarni lub maty do podgrzewania - przyspieszy to cały proces. Rośliny potrzebują świeżej, dobrze nawożonej, przepuszczalnej gleby i nie tolerują nadmiaru wody. Rośliny powinny być ustawione w intensywnie słonecznym, osłoniętym od wiatru miejscu przez przynajmniej 6 godzin dziennie (światła) - im dłużej, tym lepiej.
Jako że Jolokia ma szczególnie długi okres dojrzewania owoców, najlepiej sadzonki sadzić w dużych donicach, aby w razie spadku temperatury poniżej 12 stopni można było umieścić je w domu. Aby przezimować roślinę należy przyciąć pędy o około 20 cm (po zebraniu wszystkich owoców) i umieścić w jasnym miejscu gdzie jest około 15 stopni Celsjusza.
Krótka charakterystyka produktu:
Typ Capsicum chinense
Zawartość opakowania: 10 nasion
Poziom ostrości: 5/5
SHU: średnio 1 000 000 (zależy od warunków)
Optymalna temperatura kiełkowania: 25-30 °C
Wysiew: Grudzień-Kwiecień
Kwiaty: białe (lipiec-sierpień)
Wielkość: około 90 wysokości
Dojrzewanie owoców: od zielonych przez pomarańczowe do czerwonych
Czas dojrzewania: 100-120 dni
UWAGA! Zawsze, kiedy dotykasz owoców noś rękawiczki jednorazowego użytku. Myj ręce dokładnie i nie dopuść do kontaktu z błonami śluzowymi! Chronić przed dziećmi i zwierzętami.
UWAGA! Nasiona przed wysiewem należy przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu bez dostępu promieni słonecznych.
Do każdego opakowania nasion dołączamy instrukcję hodowli i przydatne wskazówki.*
*Sklep Będzie Piekło nie bierze na siebie odpowiedzialności za brak wyników hodowli.
Opakowania nasion są fabrycznie zapakowane przez producenta a wynik hodowli zależy od zapewnienia odpowiednich warunków wzrostu!