- Ostre sosy
- Papryki
- Inne
- Nasze Bestsellery
- Nowości
- Promocje
- O nas
- Skala Ostrości
-
Wiedza
- Blog OSTROŻERCY - przepisy i ciekawostki o ostrości
- Dlaczego mój sos nie piecze, czyli czy skala Scoville'a kłamie?
- Dlaczego tak pali, kiedy jem coś ostrego? Słowo o kapsaicynie
- O sosach z papryką i ekstraktem. Jak zmierzyć SHU?
- Dlaczego ostre jedzenie jest dla Ciebie dobre?
- Jak przechowywać ostre sosy?
- Mity o ostrym jedzieniu
- Z ostrymi sosami dookoła świata - AMERYKA PÓŁNOCNA I ŚRODKOWA
- Z ostrymi sosami dookoła świata - AMERYKA POŁUDNIOWA I EUROPA



Nasiona papryki Habanero Red Savina ORGANIC (10szt)
Oto przed Wami najostrzejsza odmiana habanero! Habanero Red Savina przez długi czas (1994-2006) była rekordzistką świata w kategorii najostrzejszej papryczki. Została wyhodowana przez firmę w Południowej Kalifornii w celu ekstrakcji kapsaicyny, a hodowca nazwał ją na cześć swojej teściowej (!) Przy poziomie ostrości ponad 500 000 SHU zalecamy daleko idącą ostrożność ;)
- Odbiór osobisty 0
- Pocztex PUNKT lub AUTOMAT 14.59
- Pocztex KURIER 14.99
- InPost Paczkomaty 24/7 15.79
- Pocztex PUNKT lub AUTOMAT (Pobranie) 15.99
- InPost KURIER 15.99
- Pocztex KURIER (Pobranie) 16.99
- InPost KURIER (Pobranie) 17.99
- InPost Paczkomaty 24/7 (Pobranie) 19.49
- Inpost Paczkomaty PACZKA W WEEKEND 20.99
Oto przed Wami najostrzejsza odmiana habanero!
Habanero Red Savina przez długi czas (1994-2006) była rekordzistką świata w kategorii najostrzejszej papryczki.
Została wyhodowana przez firmę w Południowej Kalifornii w celu ekstrakcji kapsaicyny, a hodowca nazwał ją na cześć swojej teściowej (!)
Przy poziomie ostrości ponad 500 000 SHU zalecamy daleko idącą ostrożność ;)
Rośliny te są bardzo ciepłolubne (jak większość superhotów), plenne i mają krzaczasty pokrój, dorastają do wysokości 1 metra.
Owoce Habanero Red Savina mają typowy tropikalny owocowy smak gatunku Capsicum chinense - są podobne w smaku do klasycznego Habanero, ale znacznie ostrzejsze. Szczególnie dobrze komponują się z owocowymi sosami i salsami, a także z owocami tropikalnymi i doskonale nadają się do suszenia i proszkowania.
UPRAWA:
Kiełkowanie nasion następuje w temperaturze między 22 a 32 stopni w czasie 12-21 dni.
Zalecamy użycie mini-szklarni lub maty grzewczej - przyspieszy to cały proces. Rośliny potrzebują świeżej, dobrze nawożonej, przepuszczalnej gleby i nie tolerują nadmiaru wody. Rośliny powinny być ustawione w intensywnie słonecznym, osłoniętym od wiatru miejscu przez przynajmniej 6 godzin dziennie (światła) - im dłużej, tym lepiej.
Papryka Habanero Red Savina dojrzewa dość długo, jak wszystkie superhoty, dlatego najlepiej sadzonki sadzić w dużych donicach, aby w razie spadku temperatury poniżej 12 stopni można było umieścić je w domu. Aby przezimować roślinę należy przyciąć pędy o około 20 cm (po zebraniu wszystkich owoców) i umieścić w jasnym miejscu gdzie jest około 15 stopni Celsjusza.
Krótka charakterystyka produktu:
Poziom ostrości:
SHU: do 500 000 SHU (zależy od warunków)
Optymalna temperatura kiełkowania 22-28 °C
Wysiew: Grudzień-Marzec
Kwiaty: białe (maj-sierpień)
Wielkość: około 10 cm wysokości, pokrój krzaczasty
Dojrzewanie owoców: od zielonych do czerwonych
Czas dojrzewania: 90-110 dni
UWAGA! Zawsze, kiedy dotykasz owoców noś rękawiczki jednorazowego użytku. Myj ręce dokładnie i nie dopuść do kontaktu z błonami śluzowymi! Chronić przed dziećmi i zwierzętami.
UWAGA! Nasiona przed wysiewem należy przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu bez dostępu promieni słonecznych.
Do każdego opakowania nasion dołączamy instrukcję hodowli i przydatne wskazówki.*
*Sklep Będzie Piekło nie bierze na siebie odpowiedzialności za brak wyników hodowli.
Opakowania nasion są fabrycznie zapakowane przez producenta a wynik hodowli zależy od zapewnienia odpowiednich warunków wzrostu!
Ostrość w skali Scoville'a: do 550 000 SHU
-
Polecamy
-
Produkty podobne
-
Inni Klienci kupili również