Klasyczny sos Tabasco DUŻA BUTLA 350ml

Symbol: B-12

Sos Tabasco to jeden z najpopularniejszych ostrych sosów na świecie! Można go znaleźć na każdym kontynencie i w praktycznie każdym zakątku naszego globu (oraz na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej!) Swoją wyjątkowość zawdzięcza wyłącznie lokalnym, ręcznie zbieranym papryczkom Tabasco i trzyletniemu okresowi macerowania w beczkach po whiskey. Ta butelka sosu Tabasco to zdecydowanie rzecz dla fanów tego intensywnie kwaskowatego i pikantnego sosu! WIELKA BUTLA 350 ml starczy Wam na dłużej – to równowartość prawie 6 buteleczek klasycznego Tabasco! OSTROŚĆ: 3 500 SHU

Dostępność: Mało
61.33
Program lojalnościowy dostępny jest tylko dla zalogowanych klientów.
szt.
Zostaw telefon
Wysyłka w ciągu: max. 48 godzin (dni robocze)
Cena przesyłki:
14.59
  • Odbiór osobisty 0
  • Pocztex PUNKT lub AUTOMAT 14.59
  • InPost Paczkomaty 24/7 14.89
  • Pocztex KURIER 14.99
  • Pocztex PUNKT lub AUTOMAT (Pobranie) 15.99
  • InPost KURIER 15.99
  • Pocztex KURIER (Pobranie) 16.99
  • InPost KURIER (Pobranie) 17.99
  • InPost Paczkomaty 24/7 (Pobranie) 18.49
  • Inpost Paczkomaty PACZKA W WEEKEND 20.99
Więcej o produkcie
Ostrość:
1,5/5

image
Sos Tabasco to jeden z najpopularniejszych ostrych sosów na świecie! Wszystko zaczęło się na wyspie Avery, w Louizianie w roku 1868.

Wtedy to Edmund McIlhenny stworzył swój pierwszy sos z lokalnych składników – użył do jego przygotowania ugotowanych papryczek odmiany Tabasco i octu. Cała sprawa nabierała tempa przez lata (aż pięć pokoleń!) aż w końcu firma McIlhenny stała się jednym z największych graczy na rynku ostrości - a sos Tabasco w wielu rodzajach można znaleźć na każdym kontynencie i w praktycznie każdym zakątku naszego globu (oraz na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej!)
W końcu co jak co, ale każdy zna sos Tabasco, prawda? Ale dlaczego właściwie ten ostry sos zdobył taką popularność?
Dlaczego Tabasco jest takie wyjątkowe?


Sos Tabasco to sos typu Louisiana, czyli połączenie macerowanych papryczek z octem.
Sos Tabasco klasyczny papryczka chili ostry sos Będzie PiekłoJego produkcja przebiega wedle bardzo rygorystycznych kryteriów – po to, aby produkt końcowy był perfekcyjny!

Po pierwsze – papryczki Tabasco, które są używane do produkcji sosu są produktem w 100% lokalnym – rosną na całej wyspie Avery! Zbierane są wyłącznie ręcznie – ze szczególną starannością wybierane są tylko owoce o określonym kolorze (zbieracze mają nawet specjalne „pepper-sticki” w kolorze dojrzałej czerwieni by móc na bieżąco porównywać kolor zbieranych papryczek!).
Całość zostaje przetworzona natychmiast – zmielona i przelana do beczek po whiskey Jack Danniels a następnie macerowana aż przez trzy lata!

Po tym czasie pulpa paprykowa pozbawiana nasion i skórek, mieszana z octem i po pewnym czasie trafia do butelek. Ciekawostką jest, że sól użyta do doprawienia papryczek również pochodzi z wyspy Avery – z lokalnej kopalni soli, jednej z największych w USA. Sekretem jest więc lokalność i jak zwykle – użycie najwyższej jakości składników, 100% natury!

Co nieco o wyspie Avery i sosie Tabasco możecie zobaczyć tutaj: KLIK

Ta butelka sosu Tabasco to zdecydowanie rzecz dla fanów tego intensywnie kwaskowatego i pikantnego sosu!
WIELKA BUTLA 350 ml starczy Wam na dłużej – to równowartość prawie 6 buteleczek klasycznego Tabasco!


Ten sos jest ogromnie wszechstronny – nada się do praktycznie każdego jedzenia! Jest wyrazisty i umiarkowanie pikantny, a więc nada się dla Ostrożerców na każdym poziomie zaawansowania. Ba! To ponadczasowy klasyk od którego wielu fanów ostrego jedzenia zaczynało swoją przygodę :)

Składniki: ocet destylowany, macerowane czerwone papryczki Tabasco, sól

Pojemność: 350ml
Kraj produkcji: USA

 

Kraj importu: Niemcy

Poziom ostrości w skali Scoville'a: około 3 500 SHU

Poziom ostrości w skali Ostrożerców:

Parametry:
Ostrość:
1,5/5
Opinie nie są zweryfikowane
  • Taverney (2023-01-25)
    Ostrość
    (2)
    Zapach
    (2)
    Smak
    (2)
    Kiedyś bez tabasco nie wyobrażałam sobie jedzenia - dodawałam do wszystkiego. Aż do czasu, kiedy spróbowałam sosów innych, niszowych marek. Dziś, po kilkumiesięcznej przerwie wykańczam resztki. Sos jest kwaśny w zapachu, mocno octowy, co ma wpływ na zakwaszenie potraw. Smak ma również kwaśny, z ostrością, która jest na niskim poziomie. Żegnam się z tabasco bez sentymentów, szukając swojego ulubionego sosu uniwersalnego.
  • Dawid A. (2018-02-01)
    Ostrość
    (2)
    Zapach
    (2)
    Smak
    (2)
Zadaj pytanie
Podpis:
E-mail:
Zadaj pytanie: