Klasyczny sos Tabasco DUŻA BUTLA 350ml
Sos Tabasco to jeden z najpopularniejszych ostrych sosów na świecie! Można go znaleźć na każdym kontynencie i w praktycznie każdym zakątku naszego globu (oraz na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej!) Swoją wyjątkowość zawdzięcza wyłącznie lokalnym, ręcznie zbieranym papryczkom Tabasco i trzyletniemu okresowi macerowania w beczkach po whiskey. Ta butelka sosu Tabasco to zdecydowanie rzecz dla fanów tego intensywnie kwaskowatego i pikantnego sosu! WIELKA BUTLA 350 ml starczy Wam na dłużej – to równowartość prawie 6 buteleczek klasycznego Tabasco! OSTROŚĆ: 3 500 SHU
Sos Tabasco to jeden z najpopularniejszych ostrych sosów na świecie! Wszystko zaczęło się na wyspie Avery, w Louizianie w roku 1868.
Wtedy to Edmund McIlhenny stworzył swój pierwszy sos z lokalnych składników – użył do jego przygotowania ugotowanych papryczek odmiany Tabasco i octu. Cała sprawa nabierała tempa przez lata (aż pięć pokoleń!) aż w końcu firma McIlhenny stała się jednym z największych graczy na rynku ostrości - a sos Tabasco w wielu rodzajach można znaleźć na każdym kontynencie i w praktycznie każdym zakątku naszego globu (oraz na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej!)
W końcu co jak co, ale każdy zna sos Tabasco, prawda? Ale dlaczego właściwie ten ostry sos zdobył taką popularność?
Dlaczego Tabasco jest takie wyjątkowe?
Sos Tabasco to sos typu Louisiana, czyli połączenie macerowanych papryczek z octem.
Jego produkcja przebiega wedle bardzo rygorystycznych kryteriów – po to, aby produkt końcowy był perfekcyjny!
Po pierwsze – papryczki Tabasco, które są używane do produkcji sosu są produktem w 100% lokalnym – rosną na całej wyspie Avery! Zbierane są wyłącznie ręcznie – ze szczególną starannością wybierane są tylko owoce o określonym kolorze (zbieracze mają nawet specjalne „pepper-sticki” w kolorze dojrzałej czerwieni by móc na bieżąco porównywać kolor zbieranych papryczek!).
Całość zostaje przetworzona natychmiast – zmielona i przelana do beczek po whiskey Jack Danniels a następnie macerowana aż przez trzy lata!
Po tym czasie pulpa paprykowa pozbawiana nasion i skórek, mieszana z octem i po pewnym czasie trafia do butelek. Ciekawostką jest, że sól użyta do doprawienia papryczek również pochodzi z wyspy Avery – z lokalnej kopalni soli, jednej z największych w USA. Sekretem jest więc lokalność i jak zwykle – użycie najwyższej jakości składników, 100% natury!
Co nieco o wyspie Avery i sosie Tabasco możecie zobaczyć tutaj: KLIK
Ta butelka sosu Tabasco to zdecydowanie rzecz dla fanów tego intensywnie kwaskowatego i pikantnego sosu!
WIELKA BUTLA 350 ml starczy Wam na dłużej – to równowartość prawie 6 buteleczek klasycznego Tabasco!
Ten sos jest ogromnie wszechstronny – nada się do praktycznie każdego jedzenia! Jest wyrazisty i umiarkowanie pikantny, a więc nada się dla Ostrożerców na każdym poziomie zaawansowania. Ba! To ponadczasowy klasyk od którego wielu fanów ostrego jedzenia zaczynało swoją przygodę :)
Składniki: ocet destylowany, macerowane czerwone papryczki Tabasco, sól
Pojemność: 350ml
Kraj produkcji: USA
Kraj importu: Niemcy
Poziom ostrości w skali Scoville'a: około 3 500 SHU
Poziom ostrości w skali Ostrożerców:
-
OstrośćZapachSmakKiedyś bez tabasco nie wyobrażałam sobie jedzenia - dodawałam do wszystkiego. Aż do czasu, kiedy spróbowałam sosów innych, niszowych marek. Dziś, po kilkumiesięcznej przerwie wykańczam resztki. Sos jest kwaśny w zapachu, mocno octowy, co ma wpływ na zakwaszenie potraw. Smak ma również kwaśny, z ostrością, która jest na niskim poziomie. Żegnam się z tabasco bez sentymentów, szukając swojego ulubionego sosu uniwersalnego.
-
OstrośćZapachSmak