Ostry Sos Dziki Bill #YOLO 200ml
Dziki Bill #YOLO to najnowsza i najostrzejsza do tej pory produkcja Dzikiego Billa. Sos oparty na trzeciej najostrzejszej papryce na świecie – Nagiej Jolokii (Bhut Jolokia) zdecydowanie przypadnie do gustu fanom serii! Ostrzejszy, bardziej wyrazisty i pełen charakteru smak – po prostu #YOLO!
Seria sosów Dziki Bill narodziła się w Polsce - z pasji do ostrości dwóch wielkich jej fanów.
To sosy, które nie idą na żadne kompromisy - są palące, wykonane ze 100% naturalnych składników i uzależniająco smaczne!
Sos oparty na trzeciej najostrzejszej papryce na świecie – Nagiej Jolokii (Bhut Jolokia) zdecydowanie przypadnie do gustu fanom serii!
Ostrzejszy, bardziej wyrazisty i pełen charakteru smak – po prostu #YOLO!
Jaki jest ten Dziki Bill? Na pierwszy plan wysuwa się nasza tytułowa bohaterka – Jolokia– czyniąc smakowite i ostre wejście, potem nadchodzi chwilka pozornej słodyczy pochodzącej z pomidorów oraz wisienka na torcie w postaci świetnie skomponowanych przypraw... To jednak nie koniec - jego ogień rozwija się powoli i nieustępliwie zostawiając w ustach przyjemne palenie i chęć na więcej!
Uwaga, możecie też trafić na ziarenko mocy. Może zapiec :)
Dzikiego Billa #YOLO polecamy średniozaawansowanym Ostrożercom i wszystkim tym, którzy kochają sosy pełne smaku! Jak każdy Dziki Bill – uzależnia :)
To bardzo uniwersalny stołowy sos – nada się do wszystkiego, co kochacie! Pizzy, kanapek, zapiekanek, makaronu, parówek, sałatki, jako składnik marynaty czy dodatek do pieczonych warzyw/mięsa. Eksperymentuj i używaj jak lubisz - #YOLO!
Sos Dziki Bill #YOLO podobnie jak pozostałe z tej serii nie posiada posmaku octu.
Prawdziwa gratka dla tych, którym przeszkadzają kwaśne i octowe ostre sosy.
100% naturalnych składników i co najważniejsze – 100% POLSKIEJ PAPRYKI!
Składniki: Papryka Naga Jolokia (32%), przecier pomidorowy (pomidory, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy), ocet, cebula, sok z cytryny, cukier, olej, czosnek, sól
Pojemność: 200ml
Kraj pochodzenia: Polska
Nota od autorów:
"Sosy Dziki Bill są i będą produkowane z naturalnych składników.
Dziki Bill nie zawiera też żadnych sztucznych konserwantów, barwników ani polepszaczy smaku.
Smak zawsze będzie dla Nas ważniejszy niż ostrość, ale nigdy nie zawiedziemy fanów ostrej kuchni.
Papryczki zawsze są i będą selekcjonowane, tak, żeby do butelki trafiły jedynie te najwyższej jakości.
Nasze sosy są i pozostaną wegańskie. W sprawie jakości nigdy nie pójdziemy na kompromis.
Dziki Bill zawsze będzie zaskakiwał i dawał radość płynącą z doświadczania ostrych smaków."
- Ryszard Sierotnik & William Scott Shaw, miłośnicy ostrych sosów i ojcowie Dzikiego Billa
Ostrość w skali Scoville'a: brak danych
Ostrość w skali Ostrożerców:
-
OstrośćZapachSmakAromat - przecier pomidorowy, cebula. Ogólnie świeży i fajny, jak świeża salsa trochę.
Smak - pomidorowo-kwaskowaty z cebulowo czosnkową nutą? Ciężko mi to lepiej określić.
Ostrość - przyjemna, nie powala bo to nie jest potężny sos, aczkolwiek już intensywniejsza niż w Dziki Bill Habanero. Natomiast może to ja mam już wypalone receptory smaku po jedzeniu sosów typu Razor Cult of Pain.
Ogólnie się nie zawiodłem, mam pomysły na zastosowanie tego sosu. -
OstrośćZapachSmakYOLO mnie bardzo pozytywnie zaskoczył! Ma lekko gęstawą konsystencję co ułatwia dawkowanie a przy tym fantastycznie smakuje (odpowiedni balans pomidorów, papryki i czosnku). Jolokia w nim zawarta ma nieco opóźniony zapłon i zaczyna palić dopiero po kilku sekundach ale konkretnie rozgrzewa zarówno buzię jak i żołądek!
Stosunek ceny do ilości oraz jakości jest bardzo adekwatny. Gorąco polecam! -
OstrośćZapachSmakBardzo fajny sosik, dla mało wprawionych może być za ostry, fajnie się sprawdza do podkładu do pizzy albo ogólnie do gotowania, ma fajny smak i zapach i jest bardzo wydajny. Niektórzy piszą że jest podobny w ostrości do dziki bill habanero x, nie wiem czemu bo wg mnie jest duużo mocniejszy.
-
OstrośćZapachSmakSos zdecydowanie należy do kategorii ostrych sosów. Czuć go zdecydowanie, dobry dodatek do ciepłych posiłków.
-
OstrośćZapachSmakBardzo dobry sos od Dzikiego Billa. W mojej opinii najostrzejszy z całej rodziny (wbrew niektórym komentarzom) Bardzo fajne jest to, że przy dodawaniu go do potraw nie "rozlewa się" i nie zamienia się w wode jak niektóre zagraniczne sosy lecz gęstnieje i skutecznie oblepia potrawę.
Co ciekawe, ostrość rośnie wraz z temperaturą sosu. Sos dodawany do pizzy po upieczeniu to zupełnie co innego niż sos dodany do pizzy przed jej pieczeniem. -
OstrośćZapachSmakWg mnie wyważony poziom ostrości, nie zabija. Chyba, że nie jesteś chilliheadem. Może sprawić troszkę trudności ludziom, którzy ostre sosy próbują od święta. Dla wprawionych fajny sosik codzienny. Smak/ostrość zbalansowane bardzo dobrze. Z chęcią doprawiam w pracy dania codzienne.
-
OstrośćZapachSmakDrugi Dziki Bill, po Habanero X. Wg mnie YOLO jednak jest ostrzejszy, w smaku odczucia podobne, z tym, że ze wspomnień Habanero X oferował smakowo ciut więcej. Ogólnie owocowo, paprykowo i z przytupem, ale bez ekstremum. Dobry sos. Niby dla chilli headów nie ma szoku, ale generalnie każdy niedzielny zjadacz kebaba będzie rozłożony na łopatki ;)
-
OstrośćZapachSmakBardzo dobry w smaku, ostry, niekoniecznie na co dzień
-
OstrośćZapachSmakPyszny sos!!! Idealny smak,ostrosc w sam raz nie zabije ale jest dobrze wyczuwalna
Uważam że sos jest słabszy niż habanero x -
OstrośćZapachSmakBardzo dobry, dość ostry, zdecydowanie ostrzejszy niż pozostałe z serii. Jolokia dobrze wyczuwalna, sos naprawdę MEGA smaczny! Na starych wyjadaczach nie zrobi wrażenia, bo kiszek nie wykręca mocą, ale dla mnie jest akurat.