-
Nasiona papryki Trinidad Moruga Scorpion (10 szt.)
Papryka Trinidad Moruga Scorpion to druga najostrzejsza papryka na świecie. Charakteryzuje ją owocowy, lekko tropikalny aromat i piekielna moc! Osiąga ona od 1 200 000 do nawet 2 000 000 SHU!Polecamy nieustraszonym Ostrożercom!OSTROŚĆ:
Wysyłka w ciągu | max. 48 godzin (dni robocze) |
Cena przesyłki | 13.99 |
Dostępność | Średnia dostępność 7 szt. |
Kod kreskowy | |
EAN |
Papryka Trinidad Moruga Scorpion w 2012 roku została uznana za najostrzejszą paprykę świata. Straciła ten tytuł na rzecz Caroliny Reaper - ale wciąż pozostaje wręcz śmiertelnie ostrą zawodniczką. Pochodzi z karaibskich wysp Trinidad i Tobago i osiąga średnio 1 207 764 SHU - niektóre jednak przekraczają 2 000 000 SHU (badania Instytutu Chile Pepper z uniwersytetu New Mexico State)
To pierwsza ostra papryka która przekroczyła ten pułap!
Owoce Trinidad Scorpion Moruga dojrzewają od zielonych przez pomarańczowe do czerwonych i charakteryzuje je bardzo owocowy aromat. Inaczej niż w przypadku Trinidad Scorpiona Red lub wariantów Butch T - te papryki nie wykształcają charakterystycznego szpiczastego końca, mają jednak podobnie nierówną powierzchnię.
Sposób hodowli:
Optymalna temperatura kiełkowania wynosi pomiędzy 25 a 30 stopni Celsjusza. Ten konkretny kultywar może kiełkować dość długo, czasem może potrzebować nawet do 20 dni (zazwyczaj jest to 10-18 dni). Rekomendujemy użycie szklarni lub maty do podgrzewania - przyspieszy to cały proces. Rośliny potrzebują świeżej, dobrze nawożonej, przepuszczalnej gleby i nie tolerują nadmiaru wody. Rośliny powinny być ustawione w intensywnie słonecznym, osłoniętym od wiatru miejscu przez przynajmniej 6 godzin dziennie (światła) - im dłużej, tym lepiej.
Jako że Trinidad Moruga Scorpion ma szczególnie długi okres dojrzewania owoców (do 110 dni), najlepiej sadzonki sadzić w dużych donicach, aby w razie spadku temperatury poniżej 12 stopni można było umieścić je w domu. Aby przezimować roślinę należy przyciąć pędy o około 20 cm (po zebraniu wszystkich owoców) i umieścić w jasnym miejscu gdzie jest około 15 stopni Celsjusza.
Krótka charakterystyka produktu:
Typ: Capsicum chinense
Zawartość opakowania: 10 nasion
Poziom ostrości: 5/5
SHU: między 1,2 MLN - 2 MLN (zależy od warunków)
Optymalna temperatura kiełkowania: 24-30 °C
Wysiew: Grudzień-Kwiecień
Kwiaty: białe (lipiec-sierpień)
Wielkość: około 75-90cm wysokości, pokrój krzaczasty
Dojrzewanie owoców: od zielonych przez pomarańczowe do czerwonych
Czas dojrzewania: 90-110 dni
UWAGA! Zawsze, kiedy dotykasz owoców noś rękawiczki jednorazowego użytku. Myj ręce dokładnie i nie dopuść do kontaktu z błonami śluzowymi! Chronić przed dziećmi i zwierzętami. Nie podawać osobom nienawykłym do ekstremalnej ostrości, z chorobami wrzodowymi i nadciśnieniem.
UWAGA! Nasiona przed wysiewem należy przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu bez dostępu promieni słonecznych.
Do każdego opakowania nasion dołączamy instrukcję hodowli i przydatne wskazówki.*
*Sklep Będzie Piekło nie bierze na siebie odpowiedzialności za brak wyników hodowli.
Opakowania nasion są fabrycznie zapakowane przez producenta a wynik hodowli zależy od zapewnienia odpowiednich warunków wzrostu!