Promocje

Sos Dziki Bill Habanero 200ml Sos Dziki Bill Habanero 200ml 22,15 zł 23,99 zł

Ważne! Jak DZIAŁA Skala Scoville'a i dlaczego niekoniecznie dobrze?

0

Będzie Piekło ostre sosy przyprawy Kuchnie Świata

Jak naprawdę działa ta cała Skala Scoville'a, o której mówią wszyscy fani ostrości? Czy warto słuchać jej wskaźników?
Odpowiadamy: NIEKONIECZNIE I NIE ZAWSZE, ale to zależy od całej masy czynników.

Producenci ostrych sosów uwielbiają się chełpić tym, że ich sos ma setki tysięcy jednostek w skali SHU. Większość fanów ostrych sosów również się wręcz ich DOMAGA, więc idą za ciosem.
Kupujemy więc ten super-ostry sos, zachęceni, otwieramy...i spodziewaliśmy się czegoś innego - zdecydowanie ostrzejszego. Czy tak słabo smakuje to przerażające 100 000 czy 500 000 SHU, czy może jesteśmy już wypaleni przez długoletnie zajadanie ostrych sosów?
A może, co najgorsze - producent nas perfidnie okłamał zawyżając wynik? 

Niekoniecznie, ale zdecydowanie nie powiedział całej prawdy. Jaka więc jest ta prawda o ostrych sosach i Skali Scoville'a?
Już tłumaczymy.

Kapsaicyna Skala Scoville'a SHU sklep Będzie Piekło

Na początku trzeba wiedzieć, że wszystkie sosy poddawane testom laboratoryjnym (które nie są obowiązkowe i jest to zawsze dobra wola producenta - takie badania kosztują swoje!) są uprzednio pozbawiane wody - bada się suchą masę produktu. 

Dla ułatwienia podamy przykład.
Powiedzmy, że stworzyliśmy sobie ostry sos i chcielibyśmy go przetestować. Wykonujemy więc badania laboratoryjne - by wykonać taki test, sos musi zostać całkowicie pozbawiony wody. Testujemy go więc i dostajemy wynik - 1 300 000 SHU. Ostro prawda? Niekoniecznie. 
Cały problem tkwi w produkcji ostrego sosu - nie składa się on przecież wyłącznie z papryki! 
Powiedzmy, że dajemy jedną porcję octu na jedną porcję papryki - w procesie dehydracji (pozbawiania wody) ten ocet odparowuje, więc wynik jest mocno zafałszowany - po dodaniu octu ta ostrość będzie rozcieńczona w stosunku 1:1 i powinniśmy ją czuć jako około 500 000 SHU
Czy to już koniec? Niestety nie. 

Jeśli użyliśmy do produkcji sosu świeżej papryki, warto wiedzieć, że często nawet w 90% składa się ona z wody. To oznacza, że ta woda również 'ulatuje' w procesie dehydracji i tylko 10% mocy papryki stanowi bazę do obliczenia wyniku. Tak naprawdę więc sos, który dał nam wynik testowy 1 300 000 SHU będziemy odczuwać jako coś o mocy... 50 000 SHU!

Oczywiście, wszystko zależy od konkretnych proporcji w sosie - im więcej wody w końcowym produkcie (w tym w paprykach, które mają różne grubości ścianek i baaardzo różną zawartość % wody), tym maleje szansa, że będzie on odczuwalny jako ostry. Adekwatnie - im mniej wody, tym moc bardziej zbliżona do deklarowanej przez testy. 
Trochę lepiej ma się sytuacja z ekstraktami, ale też spora część oferowanych na rynku 'gotowych' ekstraktów jest rozpuszczana w olejach dla większej precyzji w dozowaniu.
[Wielu Ostrożerców również uważa, że jeśli w skład sosu wchodzi ekstrakt o mocy - np. 1 MLN SHU - to jednocześnie oznacza, że ten sos ma moc 1 MLN SHU. Jest to błędny wniosek! Pamiętajmy, że ilość samego ekstraktu w sosie jest często znikoma, raptem parę kropel - najczęściej pojawia się on na ostatnim miejscu w składzie - tak jest więc mocno rozcieńczony. Sosy z ekstraktem są jednak zazwyczaj bardziej uporczywe i ostrzejsze w odbiorze niż sosy tylko z papryką, choć nie posiadają tak bogatego smaku - zazwyczaj są gorzkawe, co wynika z gorzkości samego ekstraktu.]

Niestety, producent nigdy nie podaje ile % całego sosu stanowi woda i inne płyny (ocet, soki owocowe itp.) - równie rzadko można znaleźć informację czy do jego produkcji zostały użyte suszone czy też świeże papryki.
Możemy się sugerować wyłącznie pozycją na liście składników (im wyżej na liście tym większa % zawartość w produkcie).
To utrudnia całą sprawę osobom, które uwielbiają posługiwać się skalą Scoville'a i na jej podstawie wybierać sosy.

Na naszej stronie Będzie Piekło podajemy wartości SHU najczęściej przytaczane przez producenta lub dystrybutora danego produktu. Niestety, nie mamy możliwości wykonania własnych badań laboratoryjnych dla potwierdzenia tych wyników.

Niestety różne partie produktów mogą się również różnic mocą - wiele zależy od ostrości użytych do tego papryk. To niestety ciężko przewidzieć, bo zależy od bardzo dużej ilości czynników zewnętrznych. Staramy się w miarę możliwości modyfikować oceny w skali Ostrożerców by były jak najbardziej adekwatne do realnej ostrości sosu, ale to wciąż wyłącznie osobiste odczucia.
Zapraszamy do zgłaszania nam swoich obserwacji odnośnie ostrości! Najlepiej drogą e-mailową na adres: bedzie.pieklo.sklep@gmail.com


Większości Ostrożerców zostaje więc czysta organolepsja i wyrobienie sobie własnego o nich zdania.

Na co warto zwrócić uwagę?
- które miejsce na liście składników zajmuje woda (oraz inne płyny - jak soki owocowe czy ocet)
- czy sos został stworzony ze świeżej czy suszonej papryki (jeśli jest to podane)
- czy ma dodatek ekstraktu z papryki lub kapsaicyny

Na pocieszenie dodamy, że skala SHU świetnie sprawdza się przy mierzeniu ostrości suszonych i sproszkowanych papryk, choć ogólnie nie jest to do końca miarodajna w stosunku do ostrości sosów.

Komentarze do wpisu (0)

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Zaloguj się

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Ciekawostki i artykuły

Z ostrymi sosami dookoła świata - AMERYKA POŁUDNIOWA I EUROPA

Pebre, Lljawa, Ajwar... w tym odcinku NAJWAŻNIEJSZYCH OSTRYCH SOSÓW ŚWIATA wybierzemy się do Ameryki Południowej i na nasze własne podwórko - do Europy. Jeśli chcecie się dowiedzieć, czym mieszkańcy tych kontynentów polewają... w sumie, to absolutnie wszystko - zapraszamy do lektury!
Pebre sos ostry papryka chili Będzie Piekło

czytaj całość »

Z ostrymi sosami dookoła świata - AMERYKA PÓŁNOCNA I ŚRODKOWA

Większość z Was, Ostrożerców, zapewne nie zdaje sobie sprawy z różnorodności stylów i gatunków ostrych sosów, które macie na swoich kuchennych półkach. Nic dziwnego - jest ich niesamowita ilość! Sami nie wiemy, czy wszystko ogarniamy, ale postaramy się pokrótce je przybliżyć.
 Zaczniemy od największego gracza w temacie ostrych sosów - Ameryki Północnej i Środkowej!
czytaj całość »

Dlaczego ostre jedzenie jest dla Ciebie dobre?

Spożywanie ostrych potraw może nieść ze sobą wiele korzyści dla zdrowia! Mamy dla Was garść faktów potwierdzonych badaniami naukowymi! Sprawdźcie, dlaczego warto nadać życiu odrobinę pikanterii...


Habanero ostra papryka ostry sos Będzie Piekło

czytaj całość »

Wersje językowe

Sklep jest w trybie podglądu
Copyright © 2016 www.nazwa.pl Sklepicom - sklepy internetowe