Promocje

Sos Dziki Bill Habanero 200ml Sos Dziki Bill Habanero 200ml 22,15 zł 23,99 zł

Skala ostrości

Będzie Piekło ostre sosy przyprawy Kuchnie Świata

Na naszej stronie oferujemy naprawdę ostre rzeczy. Aby ułatwić klientom poruszanie się wśród nich i sprawić, że wybiorą oni produkty dla siebie odpowiednie, przy większości opisów znajdują się dwie skale ostrości:

- Skala ostrości Scoville'a (SHU)

- Skala ostrości Ostrożerców

Pierwsza ze skal. Skala ostrości Scoville'a, to to skala określająca ostrość danej potrawy – choć najczęściej ma zastosowanie w mierzeniu pikantności wszelakiego rodzaju papryk. Określa ona ilość kapsaicyny w produkcie. Czysta kapsaicyna ma około 15 000 000–16 000 000 SHU (SHU - to jednostki skali, od Scoville Hotness Unit), co oznacza że jej ekstrakt musi zostać rozcieńczony w stosunku 1:15 000 000, zanim przestanie być odczuwalna dla testującego.

Dla ciekawostki dodamy, że najostrzejsza papryka (na ten moment, oficjalne dane z 2012 roku), Carolina Reaper, ma, bagatelka, od 1 569 300 do 2 200 000 SHU.

Jeśli więc dany sos ma, powiedzmy, 1 000 jednostek SHU - oznacza to, że zawartą w nim ilość kapsaicyny trzeba rozcieńczyć w roztworze tysiąc razy, żeby pieczenie przestało być odczuwalne. Teoretycznie.

Warto zaznaczyć, że odczuwanie ostrości jest kwestią indywidualną (oraz kwestią treningu) i sos, który dla jednych będzie nieznośnie ostry - dla innych będzie tylko pikantny.

UWAGA, UWAGA!
Skala Scoville'a którą podajemy przy produktach jest wartością najczęściej podawaną przez producenta lub dystrybutora!
Nie mamy wpływu na jej wartość ani możliwości przeprowadzenia badań laboratoryjnych w tym temacie i potwierdzenia tych wyników.

Wyniki skali SHU zawsze są podane w odniesieniu do SUCHEJ MASY SOSU.
Co to znaczy? Czytajcie niżej.


Niestety - Skala Scoville'a - tak uwielbiana przez fanów ostrości - ma swoje znaczące ograniczenia i może być bardzo myląca! Dlaczego? Przytoczymy przykład.

Powiedzmy, że stworzyliśmy sobie ostry sos i chcielibyśmy go przetestować. Wykonujemy więc badania laboratoryjne - by wykonać taki test, sos musi zostać całkowicie pozbawiony wody. Testujemy go więc i dostajemy wynik - 1 300 000 SHU. Ostro prawda? Niekoniecznie.
Cały problem tkwi w produkcji ostrego sosu - nie składa się on przecież wyłącznie z papryki!
Powiedzmy, że dajemy jedną porcję octu na jedną porcję papryki - w procesie dehydrolizacji (pozbawiania wody) ten ocet odparowuje, więc wynik jest nieco zafałszowany - po dodaniu octu ta ostrość będzie rozcieńczona i powinniśmy ją czuć jako około 500 000 SHU. Czy to już koniec? Niestety nie.

Jeśli użyliśmy do produkcji sosu świeżej papryki, warto wiedzieć, że w 90% składa się ona z wody. To oznacza, że ona również 'ulatuje' w procesie pozbawiania wody i tylko jej 10% stanowi bazę do obliczenia wyniku. Tak naprawdę więc sos, który dał nam wynik testowy 1 300 000 SHU będziemy odczuwać jako coś o mocy...
50 000 SHU!

Oczywiście, wszystko zależy od konkretnych proporcji w sosie - im mniej wody w końcowym produkcie, tym większa szansa, że będzie on odczuwalny jako ostrzejszy.

Dla porównania, oto przykładowe ostrości niektórych papryk (po pozbawieniu wody):

1 569 300 SHU - Carolina Reaper

1 643 700 SHU - Trinidad Scorpion Butch T

855 000 - 1 075 000 - Naga Jolokia

876 000 - 970 000 - Dorset Naga

100 000 - 350 000 - Piri Piri, Scotch Bonnet, Guntur chili, Habanero

50 000 - 100 000 - pieprz tajski, chili ptasie oko

2 500 - 8 000 - papryka jalapeno, papryka węgierska, tabasco

100 - 500 - papryka pepperoni, pimento

Druga skala, Skala Ostrożerców, to stworzona przez nas skala subiektywnego poczucia ostrości. To skala bazująca na odczuwaniu ostrości przez przeciętnego, polskiego konsumenta (nie uwzględniliśmy chwilowo jednostek wyjątkowo odpornych lub pożerających ogromne ilości ostrych sosów :)) Wygląda ona następująco:
 

Ostrożercy Skala Ostrości 

sos łagodny, słodki, praktycznie znikomy poziom ostrości

Ostrożercy Skala Ostrości sos pikantny i Ostrożercy Skala Ostrości sos pikantny

sos pikantny, wyczuwalna ostrość na przeciętnym poziomie

Ostrożercy Skala Ostrości sos ostry i Ostrożercy Skala Ostrości sos ostry

sos ostry, powoduje intensywne i długotrwałe uczucie pieczenia

Ostrożercy Skala Ostrości sos bardzo ostry  i Ostrożercy Skala Ostrości sos bardzo ostry

sos ogniście ostry, dla odważnych i tych o mocnych żołądkach :)

Ostrożercy Skala Ostrości sos mega ostry 

sos boleśnie ostry, dla koneserów i wielbicieli NAPRAWDĘ mocnych wrażeń

Ostrożercy Skala Ostrości  ostry sos zabójczy

Wypalacz jelit.

Zniszczy wszystko na swojej drodze. Dla prawdziwych hardkorów! 

 

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Zaloguj się

Ciekawostki i artykuły

Z ostrymi sosami dookoła świata - AMERYKA POŁUDNIOWA I EUROPA

Pebre, Lljawa, Ajwar... w tym odcinku NAJWAŻNIEJSZYCH OSTRYCH SOSÓW ŚWIATA wybierzemy się do Ameryki Południowej i na nasze własne podwórko - do Europy. Jeśli chcecie się dowiedzieć, czym mieszkańcy tych kontynentów polewają... w sumie, to absolutnie wszystko - zapraszamy do lektury!
Pebre sos ostry papryka chili Będzie Piekło

czytaj całość »

Z ostrymi sosami dookoła świata - AMERYKA PÓŁNOCNA I ŚRODKOWA

Większość z Was, Ostrożerców, zapewne nie zdaje sobie sprawy z różnorodności stylów i gatunków ostrych sosów, które macie na swoich kuchennych półkach. Nic dziwnego - jest ich niesamowita ilość! Sami nie wiemy, czy wszystko ogarniamy, ale postaramy się pokrótce je przybliżyć.
 Zaczniemy od największego gracza w temacie ostrych sosów - Ameryki Północnej i Środkowej!
czytaj całość »

Dlaczego ostre jedzenie jest dla Ciebie dobre?

Spożywanie ostrych potraw może nieść ze sobą wiele korzyści dla zdrowia! Mamy dla Was garść faktów potwierdzonych badaniami naukowymi! Sprawdźcie, dlaczego warto nadać życiu odrobinę pikanterii...


Habanero ostra papryka ostry sos Będzie Piekło

czytaj całość »

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Wersje językowe

Sklep jest w trybie podglądu
Copyright © 2016 www.nazwa.pl Sklepicom - sklepy internetowe